InSire

LOGO INSIRE MARKED FOR PROFIT

 

„Sta in puterea genelor!”

Aceste cuvinte nu sunt folosite numai pentru persoanele ce dau dovada de caractere si caracteristici remarcabile, ele fiind valabile si pentru taurii ce transmit caractere deosebite. In urma muncii de cercetare sustinute pe care o ducem, suntem capabili sa „ne uitam” la gene si sa „stim” multe lucruri despre potentialul unui taur. Va fi oare un animal ce transmite caractere peste media populatiei de referinta, sau va ingrosa lista taurilor de pe pasune? Taurii InSire sunt selectionati pentru potentialul lor genetic ridicat, rezultatul fiind: vaci mai sanatoase, longevive, cu productie mare si costuri scazute de exploatare in ferma, capabile sa sustina planul de management la nivelul profitabilitatii gandite de dumneavoastra.
Potentialul genetic
Informatia genetica raspunzatoare cu transmiterea caracterelor se gaseste codificata la nivelul zecilor de mii de gene amplasate ca un mozaic la nivelul ADN-ului fiecarui individ. Markerii genetici sunt „piese mici” ce se lipesc intim de gene, transmitandu-se ca atare impreuna cu acestea. Un marker astfel prezent in harta cromozomiala a taurului tanar ne demonstreaza clar ca taurasul detine gena respectiva (mostenita de la tatal sau mama sa) pe care o poate transmite in generatia urmatoare. (Ex: gena pentru productia de lapte, gena pentru culoarea parului, gena pentru K cazeina, etc.)
CRV „pune la treaba” in prezent peste 60.000 de markeri, ce acopera intregul spectru genetic ce ne intereseaza pentru obtinerea de animale profitabile. In felul acesta, din miile de tauri pe care ii introducem in programele de ameliorare, ii selectam numai pe cei mai buni, capabili sa transmita caractere peste media populatiei de referinta.

Mai mult decat „Profitabilitate

De exemplu, in cazul in care markerii anumitor gene au fost identificati ca fiind prezenti la un vitel, acestia sunt „asezati” la locul lor in harta crmozomiala, furnizandu-ne astfel informatii valoroase despre potentialul genetic al vitelului respectiv. Cu aceste informatii suplimentare, in afara de cele ce le avem din pedigree-ul parintilor, obtinem tauri cu o precizie ridicata de transmitere a genelor, scurtand astfel perioada de testare, elimininad astfel riscul ca taurul respectiv sa fie incadrat ca indiferent, sau ameliorator negativ. Ca urmare taurul respectiv va fi folosit in cadrul procesului de ameliorare pentru o perioada mai indelungata. Procedeul de selectie a taurilor in urma informatiilor genetice oferite de markeri se numeste „selectie genomica„.

insirepicture5
insirepicture4
insire picture3
insire picture2
insire picture 6
Back to Top