Index NVI

Indexul Olandez (NVI)

NVI-ul sau indexul olandez , este folosit in Olanda si Belgia pentru a clasifica taurii cu scopul de a aseza acesti tauri intr-o ordine in care ei sunt capabili ca si parteneri de gestatie sa contribuie la producerea  de fiice ce trebuie sa se apropie cat mai mult de „scopul de ameliorare” dorit. (Implicit sa indeplineasca viziunea de ameliorare a fermierilor.) NVI este unul din cele mai bune instrumente pentru a atinge acest scop.

Folosind NVI, programul  de ameliorare te va conduce la :
· Imbuntatatirea productiei si a longevitatii;
· O rata de inlocuire mai mica, ceea ce se exprima in mai putine animale reformate, aceste aspect avand un impact important in balanta economica a fermei;
· Vaci mai fertile si mai sanatoase ce vor avea un impact serios asupra profitabilitatii fermei.

NVI este rezultatul unei formule care ia in calcul trei componente diferite: productie, sanatate si conformatie.

TRASATURILE CARE CONCURA LA FORMULA NVI SI PONDEREA LOR.

grafic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In tabelul urmator castigul genetic (in valori de ameliorare) in prima generatie, obtinut in  urma selectiei pe baza indexului NVI.

Caractere

Castig

Unitati masura

Lapte

272

kg

Grasime

13

kg

Proteina

8,7

kg

Longevitate

200

zile

Sanatate uger

2,3

puncte

Uger

1,8

puncte

Membre

2,2

puncte

Interval intre fatari

0,8

puncte

Service period

1

puncte

Fatari usoare (Taur)

1,4

puncte

Fatari usoare (Fiice)

1,1

puncte

Vitalitate (Taur)

0,7

puncte

Vitalitate (Linie materna)

0,9

puncte

Pentru a intelege NVI nu este atat de dificil precum crezi. Poate ca valorile utilizate in cadrul NVI arata diferit de cele cu care esti tu obisnuit insa, comparandu-le cu valorile indexului Canadian, American sau German, ele sunt foarte udor de inteles. Graficul de mai jos arata comparativ deviatiile standard impreuna cu valorile lor pentru cele 4 indexuri enumerate mai sus. De examplu un taur cu valori de ameliorare pentru conformatie de  108 pe NVI, este comparabil cu un taur cu valori de +2.00 PTAT pentru indexul American, sau +10 Conformatie pentru indexul Canadian.

Dupa cum poti vedea din distributia valorilor,  95% din tauri au valori de ameliorare intre 92 si 108, Taurii cu valori peste peste 108, sunt in procent de 2,5 %  raportat la totalul rasei, reprezentand exemplarele de top in plaja de amelioratori.

gauss

 

 

 

 

 

 

Conformatia

Programul de ameliorare CRV nu vizeaza obtinerea de vaci extreme din punct de vedere al conformatiei, interesandu-ne mai mult o balanta echilibrata intre conformatie si trasaturile functionale.  Vacile trebuie sa aiba o locomotie buna si abilitatea de ingera cat mai mult furaj. Mai devreme sau mai tarziu o conformatie echilibrata contribuie la o „vaca sanatoasa”. Conform CRV Conformatia trebuie sa reuneasca trasaturi precum : format corporal, putere lactatie, uger si mebre. Pentru  rasa MRY la aceste caractere se adauga si caracterul : Muscularitate. Folosind un  taur cu o valoare de ameliorara de 112 pentru uger sau pentru membre , pe o vaca cu o valoare de ameliorare egala cu media, si anume 100, va duce in  prima generatie la o crestere de 2.0 puncte si respectiv 1.2 puncte in balanta finala a graficului de valori.

INET

NVI ia in calcul productia de lapte folosind valoarea INET (Index profitabilitate). Aceasta valoare exprima profitul net al unei vaci pe de-a lungul intregii vieti productive. Este o valoare estimativa evaluata in euro unde productia de lapte, de grasime si de proteina sunt luate in calcul, iar din valoarea obtinuta in functie de acesti indicatori se scade costul cu furajarea pentru obtinerea acestui lapte. Costul de productie este bazat pe profilul de exploatare din Olanda si Belgia.

Longevitatea

Longevitatea se traduce printr-un procent scazut de animale care pleaca din efectiv (Reforma), Un cost scazut de „inlocuire” se traduce printr-o viata productiva indelungata. Punctajul mediu pentru longevitate este 0, si este exprimat in zile. O deviatie standard este echivalenta cu 270 de zile.

-Tauri cu o valoare a longevitatii mai mare decat 0, vor avea fiice cu o longevitate ridicata care vor sta mai mult in ferma.

– Tauri cu o valoare a longevitatii mai mica decat 0, vor ave fiice care vor sta mai putin decat media populatiei in ferma.

Fiecare punct de longevitate din indexul unui taur peste 0, creste valoarea indexului longevitatii fiicelor cu 0,5 zile. In concluzie un  taur cu valoarea pentru longevitate de 500 zile, se traduce prin faptul ca fiicele acestuia vor sta 250 de zile mai mult in productie.

Indice fatare  (Birth Index)

Acest indice este alcătuit din toate trăsăturile care influențează nașterea vițelului și sunt influențate de actul fatarii si de marimea vitelului  în sine (distocii). In situatiile fatarilor grele (distocii) productia vacii si curba ei de lactatie sunt puternic afectate. In cadrul indexului sunt luate in calcul valaorea scazuta a productiei, fertilitatea scazuta, o inlocuire rapida a animalului in efectiv si costurile veterinare. Particularizand, orice vitel neviabil inseamna o pierdere majora pentru ferma.

Principalele trasaturi care conteaza in cazul – Indicelui fatarii sunt:

-Fatari usoarea (Taur)

-Fatari usoare (Fiice)

-Vitalitate vitei (Taur)

-Vitalitate vitei (Fiice)

Folosind un  taur cu valoare de 104 pentru fatari usoare (Fiiice) pa o vaca cu valoarea de ameliorare pentru fatari usoare agala cu a mediei, si anume de 100, vor rezulta vitele cu 1,8 % mai putine evenimente la fatare si in plus la vaci inca 0.9 % mai putine evenimente la fatare (distocii).

Pentru valori de ameliorare pentru fatari usoare sub 100 vor aparea evenimente precum mult mai multe distocii, gestatii mai scurte, si greutate scazuta la fatare. Mai mult decat atat este o diferenta clara intre vitele si vaci raportat la vitalitate vitei atat pe linie paterna cat si materna. Un taur cu valoare de ameliorare de 104 pentru vitalitate vitei (Taur), folosit pe vaci cu o valoare de ameliorare a aceluiasi caracter egala cu media populatiei, si anume 100, va da nastere ca partener de gestatie la cu cca 3,2% mai multi vitei vii la vitele si cu 0,7% mai multi vitei vii la vaci.

Back to Top