Program de ameliorare

O vaca sanatoasa si longeviva care sa ofere contributia optima profitului fermei dumneavoastra

Misiunea noastra este:

“O vaca sanatoasa si longeviva care sa ofere contributia optima profitului fermei dumneavoastra”

Indexul CRV

Pentru selecţia de mame de tauri şi tati de tauri, CRV foloseşte indicele propriu (NVI). În acest „CRV-index” o pondere mare o au trasaturile de sănătate şi longevitate.

 

Structura programelor de ameliorare CRV

Pentru a ne atinge obiectivele misiunii noastre, in cadrul programelor de ameliorare, operam prin intermediul a doua parghii: Delta si Euro Donor.

Programul Delta

In fiecare an selectam un numar de 80 de potentiale mame de tauri provenind din populatia noastra de referinta (Olanda si Belgia). Aceste vaci sunt introduse intr-o serie de programe de donare embrioni, embrioni ce vor fi folositi in programele noastre de ameliorare si de selectarea a generatiilor viitoare de taurasi. Astfel, ne raportam intotdeauna la o populatie de referinta avanasata din punct de vedere genetic.

Programul Euro Donor

Euro Donor selecteaza cele mai bune mame de tauri atat Holstein alb cu negru cat si Holstein alb cu rosu din intreaga Europa. Utilizand selectia genomica, CRV selecteaza cei mai valorosi taurasi proveniti din aceste vaci. In fiecare an un numar de 100 de taurasi Holstein alb cu negru si 45 de taurasi Holstein alb cu rosu sunt obtinuti ca si rezultat al acestui program

SUA- gena de rezerva

Pentru cresterea variabilitatii in populatia de animale, si pentru a va oferi genetica valoroasa de la nivel mondial, fara exceptie, gestionam liniile genetice valoroase, genetica SUA constituind un furnizor de gene pentru programele noastre de ameliorare.

 

breeding program 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

breeding program 2

NVI

Nvi aeste indicele genetic folosit in Tarile de Jos (Olanda si Belgia) pentru a clasifica taurii in functie de valoarea lor genetica. NVI este exprimat in puncte la fel cum este exprimat si indexul TPI pentru SUA. Sunt dorite valori ale indexului peste 100 de puncte pentru marea majoritate a caracterelor ce se transmit: longevitate,numar de celule somatice, fertilitate fiice, uger si picioare. Altfel spus vacile cu valori de peste 100 stau mai mult in ferma (rata de inlocuire mai mica), produc lapte mult cu un numar scazut de celule somatice, sunt mai fertile, ramanand mai usor gestante, o conformatie mai buna a ugerului si o incidenta mai mica pe problemele de picioare, implicit o vaca mai longeviva si mai sanatoasa, cu costuri mici sanitar veterinare.

Gasiti explicat mai jos (in procente) ponderea in care fiecare caracter este luat in calculul indicelui NVI.

breeding program 3

Formula NVI poate fi tradusa astfel:

  • Indice total = 0.84 x INET + 0.12 x Longevitate+ 2 x (Numar de cellule somatice – 100) + 7 x (Fertilitate– 100) + 4 x (Uger – 100) + 4 x (Picioare si ongloane – 100)
  • Indice Productie = -0.06 x Kg Lapte + 0.7 x Kg Grasime + 4.2 x Kg Proteina
  • Fertilitate = 0.5 x (NR56 – 100) + 0.5 x (CI – 100) + 100
Back to Top